![](/media/lib/126/n-czacha-64d12b557f7953598a1aaf66d5af72dc.jpg)
Trująca żywność
15 stycznia 2013, 19:02Od 2011 roku na terenie USA notowany jest wzrost infekcji kukurydzy kropidlakiem żółtym (Aspergillus flavus). Ten toksyczny grzyb jest na tyle niebezpieczny, że rząd Saddama Husseina wykorzystywał go w broni biologicznej. Rosnąca liczba zakażeń A. flavus to nie tylko poważny problem dla rolników, ale również coraz większe zagrożenie dla konsumentów
![](/media/lib/138/n-hamburger-525356869a4ab94c209465eb2aa6acd3.jpg)
Fast food zwiększa ryzyko wystąpienia astmy
15 stycznia 2013, 12:00Dane zebrane podczas badań ok. 500 tys. dzieci z ponad 50 krajów sugerują, że częste jedzenie pokarmów typu fast food zwiększa ryzyko astmy, alergicznego nieżytu nosa i egzemy.
![](/media/lib/145/n-zabawa-fccdfa3498421994742a2db249c8f320.jpg)
Współczesne praktyki rodzicielskie nie sprzyjają rozwojowi mózgu?
8 stycznia 2013, 10:41Współczesne przekonania kulturowe i konkretne praktyki społeczne stoją, wg prof. Darcii Narvaez z University of Notre Dame, w opozycji do zdrowego rozwoju mózgowego i emocjonalnego dziecka.
![](/media/lib/145/n-wierzba-302a8d5c2af5912b50c04c0020dfa59f.jpg)
Niebezpieczne uprawy drzew
7 stycznia 2013, 12:38Troje naukowców z Lancaster Environmental Centre uważa, że wykorzystywanie drzew do produkcji biopaliwa może skutkować... śmiercią ludzi. W piśmie Nature Climate Change ukazał się artykuł, którego autorzy dowodzą, że sadzenie wierzb czy eukaliptusów w pobliżu gęsto zaludnionych obszarów może stwarzać poważne zagrożenie.
![](/media/lib/101/n-ciasto-96302e71a05c77b419039547a888612a.jpg)
Zmysł słodkości
4 stycznia 2013, 20:30Głównym zmysłem, dzięki któremu organizm ludzki potrafi określić jakość żywności, jest zmysł smaku. Jego prawidłowe funkcjonowanie wpływa na nasze dobre samopoczucie, kondycję zdrowotną organizmu oraz odczuwanie przyjemności płynącej ze spożywania pokarmu lub napoju. Dzięki niemu rozpoznajemy spożywany pokarm. Smak ostrzega nas również przed spożyciem produktów zepsutych i substancji toksycznych
![](/media/lib/102/n-ciaza-edd21d979d396b3dafb4d363cd1b52e7.jpg)
Samogłoskowa szkoła in utero
2 stycznia 2013, 17:24Już kilka godzin po urodzeniu dzieci potrafią odróżnić samogłoski języka ojczystego od dźwięków obcej mowy. Oznacza to, że dość szczegółowe kształcenie lingwistyczne rozpoczyna się jeszcze w łonie matki.
![](/media/lib/144/n-przekroj-przez-ogon-e2863e2f005815e4724deccd8f39f09e.jpg)
Ogon jak papier toaletowy z perforacją
27 grudnia 2012, 11:07Autotomia ogona toke (Gekko gecko) nie zachodzi w przypadkowym miejscu. Po obu jego stronach występują luźno powiązane regiony, które można łatwo oddzielić.
![](/media/lib/143/n-warzywa-7e835e34a43fc8758df3efeabf48476c.jpg)
Ser z warzywami nasyci jak chipsy, ale będzie mniej kaloryczny
19 grudnia 2012, 13:04Nadwaga i otyłość występują u dzieci coraz częściej. Ma to związek z liczbą przekąsek między posiłkami (30 lat temu najmłodsi sięgali po nie raz dziennie, teraz 3 razy). Jako że kontrola rodzicielska niejednokrotnie przynosi skutek odwrotny do zamierzonego, naukowcy z Uniwersytetu Cornella proponują "przegryzki" stanowiące połączenie warzyw z serem.
![](/media/lib/142/n-mikrobiom-627efb73fdca8cd1c86cc00b4f3363ad.jpg)
Mikrobiom zmienił się drastycznie w ciągu ostatniego stulecia
14 grudnia 2012, 12:05Badając mikrobiom sprzed co najmniej tysiąca lat, amerykańscy naukowcy sprawdzali, jakie pożyteczne bakterie mogliśmy utracić m.in. wskutek nadużywania antybiotyków.
![](/media/lib/91/n-morze-b7a4966ac3b4468e02e6c409b0f1193c.jpg)
Postarzona żyworodność
10 grudnia 2012, 17:33Żyworodność mogła się po raz pierwszy pojawić 280 mln lat temu, a nawet wcześniej.